Blog

Online Training en e-Coaching Tips

Transfer van training leren beheersen (waarschuwing: eng onderwerp)

8 juni 2015 9:10 door
Poppy in field

Foto credits: Tony Smith, gepubliceerd onder CC

Transfer van training is een heel eng onderwerp voor veel trainers omdat het gaat over de effectiviteit van je training. Je kunt een fantastische trainer zijn en de resultaten van je evaluatieformulieren kunnen geweldig zijn. Maar dat betekent allemaal niets als jouw training niet in de praktijk gebracht wordt. Een effectieve training zorgt ervoor dat je trainees ook effectiever zijn op de werkvloer.

Dus hoe leer je als trainer de master transfer van training beheersen?

Voordat je ook maar start met de training

De transfer van training maximaliseren start al voor de feitelijke training. Bereid je voor door het management mee te krijgen. Zorg ervoor dat alle trainees weten dat ze geacht worden de vaardigheden toe te passen op de werkvloer. Niets maakt dat duidelijker dan een lijnmanager die ze vertelt dat de trainingsresultaten bijgehouden worden (de stok achter de deur) en dat het verbeteren van je vaardigheden goed is voor je carrière (de worst).

Verder kan je vooraf al een kennisbank aanleggen. Je kunt bijvoorbeeld how-to video’s van 2 minuten maken. Zorg ervoor dat iedere trainee precies weet waar ze de kennisbank kunnen vinden. Met dat doel kan je ze bijvoorbeeld een verplichte opdracht laten doen die gaat over één of meer video’s voordat de training begint. Als je de kennisbank bewaart in een online trainingsplatform (ook wel bekend als een elektronische leeromgeving of lms), dan kan je de voltooiingsgegevens voor de opdracht makkelijk bijhouden. Wat het ook weer makkelijker maakt om het management mee te krijgen.

Gedurende de training

Sea of poppies

Foto credits: Neil, gepubliceerd onder CC

Laat je trainees kennis maken met de training-tools die ze na de training zullen blijven gebruiken. Dadelijk meer hierover.

Oefen zoveel mogelijk van de vaardigheden, taken, of wat het onderwerp van de training ook is, gedurende de feitelijke trainingssessies. Met dat doel zet je de theorie online zodat trainees de onderliggende concepten en ideeën buiten de training kunnen leren beheersen.

Het enge deel: na de training

De evaluatieformulieren zijn ingeleverd, maar je bent nog niet klaar! Sterker nog, nu moet de transfer van training worden gestimuleerd en gefaciliteerd. Dit is het enge gedeelte, maar hier volgen een paar tips om de angst weg te nemen.

Organiseer een online forum

Zorg ervoor dat experts (senior medewerkers of professionals van buiten de organisatie) deelnemen aan een online forum. Stimuleer de trainees  om vragen te blijven stellen in het forum, zelfs na de training. Een forumbericht kan ook een korte beschrijving zijn van het probleem waarmee de trainee geconfronteerd wordt. Je kunt de experts uitnodigen om hun mening te geven over de kwestie.

Leerlogboeken

Laat iedere trainee een leerlogboek bijhouden als instrument om te ontdekken wat het verband tussen de praktijk en hun training is. In het logboek houden ze bij:

  • wat er gebeurd is (observatie)
  • wat er verbeterd kan worden (reflectie)
  • hoe het van toepassing is op wat ze geleerd hebben (het verband)
  • persoonlijke doelen over hoe te handelen bij een soortgelijke situatie in de toekomst
Poppies in a field

Foto credits: Meena Kadri, gepubliceerd onder CC

Reminders en oefeningen na de training

Verstuur reminders van best practices, vuistregels, of concepten. Een reminder kan een simpele sms zijn, een tweet (een Twitter-bericht) of een email.

En nogmaals, een forum, leerlogboek en reminders kunnen allemaal worden ondergebracht en gefaciliteerd binnen een online training platform.

Conclusie

De belangrijkste les hier is dat de transfer van training enorm verbeterd kan worden door in contact te blijven met je trainees na de feitelijke trainingssessies. Dat klinkt toch niet zo heel erg eng?

Gratis checklist!

In 5 stappen meer klanten werven met je LMS / online trainingsplatform

Geef reactie
Gratis checklist!

Vul het formulier in en ontvang de gratis checklist met 5 stappen om meer klanten te werven met je online trainingsplatform!

Naam:
E-mail: *