Blog

Online Training en e-Coaching Tips

7 Richtlijnen bij het kiezen van een ELO voor trainers

1 oktober 2015 9:03 door
Autumn Tree beside Lake

Foto credits: Rula Sibai, published under CC

Als je jouw “live” trainingsessies wilt ondersteunen met online training, dan is een elektronische leeromgeving, afgekort ELO (ook bekend als LMS, van learning management system, of online trainingsplatform), de ideale oplossing voor jou.

Hier is een kort overzicht van de vele voordelen die een ELO aan trainers biedt:

  • Verhoog ROI (rendement op investering) van de training. Met een ELO houd je bij welke vaardigheden nog ontbreken, welke competenties hogere niveaus bereiken, en je stuurt er automatische reminders mee uit naar deelnemers zodat ze de nieuw verworven vaardigheden, kennis en competenties toepassen op de werkvloer.
  • Motiveer deelnemers. Met veel ELO’s kan je deelnemers aanmoedigen door smsjes en email te versturen. Ze bieden ook een platform voor stimulerende interactieve trainingsinhoud.
  • Meet resultaten. Alle ELO’s hebben een manier om scores bij te houden.

In aanvulling op de ondersteuning van “traditionele” vormen van training, kan een ELO ook gebruikt worden om je te voorzien van een aanvullende inkomstenstroom, als op zichzelf staande trainingsmaterialen maakt achter een betaalmuur.

Autumn Leaves Falling Down

Foto credits: Autumn Mott, published under CC

Hoe kies je de juiste elektronische leeromgeving? Allereerst stel je vast wat je behoeften zijn. Als je nog niets van ELO’s afweet, dan is dit een beetje een kip-ei probleem. Hoe kan je tenslotte weten wat je nodig hebt als je niet weet wat er aangeboden wordt?

Om je te helpen, hebben we 7 richtlijnen bij het kiezen van een ELO opgesteld, specifiek voor trainers en coaches.

Ga op zoek naar goede samenwerkingsmogelijkheden

Training heeft heel weinig te maken met leren en studeren. Training houdt doorgaans in dat er interactie tussen deelnemers plaatsvindt. Wees er zeker van dat de ELO dit ondersteunt met samenwerkingsmogelijkheden. Voorbeelden zijn groepsgebaseerde bestandsuitwisseling, chat, wikis, blogs, workshops en fora. Heeft de ELO de mogelijkheid om deelnemers in kleinere groepjes onder te brengen die ieder “hun eigen ruimte” krijgen in de ELO?

Sta op goede rapportage tools

Als je bedrijfstrainer bent is deze functie extra belangrijk. Een ELO zou het makkelijker moeten maken om aan het management te rapporteren door het aanmaken en versturen van geautomatiseerde rapporten. Als je een onafhankelijke trainer bent, zie je bij jouw klanten in toenemende mate dat ze willen dat je verantwoording voor de trainingsresultaten aflegt, toch? Ze vragen je bijvoorbeeld om de effectiviteit van je training te bewijzen. De rapportage tools van een ELO zouden je hier tenminste gedeeltelijk bij moeten helpen.

Automatiseer de aanmeldingen

Als je software gaat gebruiken als hulpje, kan je net zo goed meteen de trainingsaanmelding automatiseren. Sommige ELO’s laten je deelnemers zichzelf aanmelden via hun LinkedIn accounts bijvoorbeeld. Stuur ze gewoon een code voor een specifieke online training per email, vraag ze om zich aan te melden via LinkedIn en zich in te schrijven bij de online training via de code. Op deze manier kan je namen, adressen en en andere relevante data verzamelen zonder verdere inspanning van jouw kant.

Genta_Mochizawa

Foto credits: Genta Mochizawa, published under CC

Je hebt assessment tools nodig

Veel ELO’s bieden assessment tools, maar de beste bedden deze tools in binnen de context van een systeem dat competenties meet en registreert. Die competenties kan je zelf definiëren binnen het systeem. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je een 360 graden feedback assessment kunt afnemen en de resultaten kunt afzetten tegen historische gegevens die je eerder verzameld had over die specifieke deelnemer.

Je wilt makkelijk video kunnen invoegen

Video’s invoegen in een online trainingscursus is tamelijk standaard tegenwoordig. Maar het is tevens heel belangrijk voor trainers, dus het is de moeite waard om te vermelden: je ELO moet het heel makkelijk maken om een YouTube, Vimeo, Wistia of Kaltural video in te voegen.

Zoek op maat aanpasbaar uiterlijk

Het uiterlijk van je ELO, de gebruikersschil (‘sjabloon’, ‘thema’) moet op maat aanpasbaar zijn. Dit is belangrijk omdat je daarmee je huisstijl (of die van je klant als je een onafhankelijke trainer bent) kunt verwerken in de ELO.

Vermijd starre aanbieders

Bij sommige ELO-aanbieders kan je alle kleuren kiezen als het maar zwart is. Zelfs als de functies van zo’n ELO precies overeen zouden komen met je huidige behoeften, hoe groot is dan de kans dat zo’n systeem toekomstigbestendig is? Kijk dus in plaats daarvan alleen naar uitbreidbare, aanpasbare ELO’s.

Photo credit: Grzegorz Mleczek, published under CC

Foto credits: Grzegorz Mleczek, published under CC

Ik wil er niet teveel over doorzagen, maar om starre aanbieders te vermijden moet je echt een open source oplossing kiezen. Open source betekent dat je de feitelijke programmacode achter de ELO kunt downloaden, gratis, en die kunt aanpassen. Je bent natuurlijk niet echt van plan om zelf aanpassingen te maken. Maar met de populairdere open source ELO’s heb je ondersteuning van meerdere aanbieders, in plaats van één reseller in jouw regio of land – zoals het geval is bij “alleen commerciële” ELO’s.

Behalve dat je meerdere aanbieders hebt om uit te kiezen, zijn open source ELO’s ook goedkoper omdat je niet hoeft te betalen voor een dure licentie. En het is veel veiliger omdat er meestal meerdere developers (d.w.z. computerprogrammeurs) bij het project betrokken zijn. Meer experts die naar de computercode kijken, betekent: minder bugs, minder veiligheidsproblemen, meer stabiliteit en veiligheid.

Photo credit: Rula Sibai, published under CC

Foto credits: Rula Sibai, published under CC

Het is zelfs zo dat veel grotere technologie-bedrijven hun producten en diensten op open source technologie gebaseerd hebben (niet alleen ELO’s), waaronder bijvoorbeeld Google, Facebook, en LinkedIn.

Een laatste punt van aandacht is: moet je “eigenaar” zijn van de ELO? Met andere woorden: moet je een dvd-rom kopen en de software op je eigen webserver installeren? Het antwoord is absoluut nee. Zelfs als je een eigen it-afdeling hebt, sta er dan toch op dat alles voor je gehost wordt. Je bent op zoek naar software as a service (afgekort tot SaaS). Dit betekent dat je de ELO tegen een vast prijs (hopelijk) per maand gebruikt (of per jaar), zonder technische rompslomp. Op die manier zijn moderne ELO’s bereikbaar per PC, smartphone, en tablet – ongeacht welk besturingssysteem je gebruikt (iOS, OSX, Windows, of Android).

Als je deze richtlijnen volgt, kom je uit bij de ideale ELO voor jouw online trainingen.

Deel deze blogpost: LinkedInTwitterFacebook, of Google+.

Gratis checklist!

In 5 stappen meer klanten werven met je LMS / online trainingsplatform

Geef reactie
Gratis checklist!

Vul het formulier in en ontvang de gratis checklist met 5 stappen om meer klanten te werven met je online trainingsplatform!

Naam:
E-mail: *