Blog

Online Training en e-Coaching Tips

Je bent straks tot tranen geroerd (misschien)

2 februari 2015 9:36 door
Gedeeltelijk ontrolde varen

Foto door: Randy Robertson, gepubliceerd onder CC

Accountants zijn strikte mensen die hun emoties in bedwang houden, toch? Waarom begonnen ze dan te stamelen en te beven toen ze iets zagen op een beeldscherm, terug in de jaren ’80? Waarom biggelden bij sommigen zelfs de tranen over de wangen toen ze geconfronteerd werden met een computerprogramma?

Nou, het computerprogramma zou hun professionele leven voor altijd veranderen. De software applicatie werd Visical genoemd en het was het eerste spreadsheet programma ooit. Eén van de uitvinders van Visicalc, Dan Bricklin, volgde een cursus bedrijfskunde waar de professor een financieel model schetste. Met andere woorden, hij was getallen in rijen en kolommen aan het schrijven op een schoolbord. Toen de professor zag dat hij een afrondingsfout had gemaakt, moest hij alle andere getallen in de rij herberekenen. En hij moest de kolomtotalen ook herberekenen.

Bricklin besefte dat hij een computerprogramma kon maken om dat veel sneller en eenvoudiger te doen. En terwijl hij dat deed, ontketende hij een revolutie in de wereld van accountants. Accountants konden nu het werk van weken handmatig doorrekenen in een paar seconden doen. De consequenties waren immens want accountants stelden zich een wereld voor waarin er geen accountants meer over waren, alleen computers. Of ze stelden zich, in plaats daarvan, een wereld voor waarin ze meer klanten konden aantrekken en zich concentreren op hen beter adviseren in plaats van alleen berekeningen uitvoeren. Het laatste is natuurlijk wat er echt gebeurd is.

Ik ga je vertellen dat de trainingswereld heel dichtbij dezelfde situatie is als de accountantswereld in de jaren ’80. Dus hier is alvast een waarschuwing: je bent straks misschien tot tranen geroerd (hopelijk vreugdetranen) als je je realiseert hoezeer jouw werk op het punt staat te veranderen.

3 Signalen dat er een aardverschuiving op komst is in de trainingsbranche

LMS-en worden volledig in gebruik genomen

Nee, een learning management system (afgekort tot lms) is geen nieuwe technologie. Veel hrm-afdelingen gebruiken al een lms. Maar hoeveel zelfstandige trainers ken je die een lms gebruiken? Nou, wij zien steeds meer trainers uit precies die groep een lms gebruiken.

unrolling_fern

Foto door: gbohne, gepubliceerd onder CC

Hoe verandert dit de trainingsbranche? Een lms laat trainers:

  • hun trainingsdiensten aanbieden als product, wat een onafhankelijke inkomstenbron oplevert;
  • meer training in dezelfde tijd geven omdat je de theorie naar het lms kunt verplaatsen;
  • faciliteert de heilige graal van training: transfer van training, wat inhoudt dat de trainees actief aangezet kunnen worden tot het gebruik op de werkvloer van vaardigheden en kennis opgedaan in de training.

Kortom, een lms kan, en wordt, gebruikt door trainers om hun efficiëntie en omzet te verhogen.

De voortschrijdende globalisatie

Veel economen geloven in het concept van ‘creatieve destructie‘ (dat samengevat kan worden als ‘het oude moet plaatsmaken voor het nieuwe’). De voortschrijdende globalisatie versnelt creatieve destructie: als iemand anders in een ander werelddeel jouw werk voor minder kan uitvoeren, kan je er zeker van zijn dat je vervangen wordt.

Dit betekent dat werknemers continue moeten werken aan hun vaardigheden en kennis, om er zeker van te zijn dat ze niet gemakkelijk vervangen kunnen worden – of, als ze vervangen zijn, om een nieuwe inkomstenbron te vinden.

Hoe raakt dit de trainingsbranche? Nou, wie denk je dat die werknemers gaat trainen? Trainers natuurlijk!

De digitale wereld raakt de echte wereld

Heb je Microsofts Hololens al gezien? Op het moment van schrijven ligt-ie nog niet in de winkel, maar de Hololens belooft de digitale wereld naar de echte te brengen. De Hololens is een headset waarmee je hologrammen kunt zien: hij projecteert computerbeelden bovenop echte voorwerpen. Als trainer kan je Skype gebruiken om mee te kijken met trainees die een Hololens headset dragen. En met je tablet of je PC kan je vervolgens aanwijzingen tekenen die als hologrammen verschijnen in hun wereld, zoals Microsoft het stelt. Hun promotiefilmpje laat dit heel goed zien. Ik weet het, het is een reclame. Maar alle computerexperts zijn lyrisch over het concept. Dus ik en Microsoft zijn niet de enigen die het geweldig vinden.

En trouwens, dit is niet het enige product dat heel interessant is. Er is ook een virtual reality oplossing Samsung, en er is Facebooks Oculus Rift (ook een virtual reality headset).

Varen die zich opent

Foto door: Sean McMenemy, gepubliceerd onder CC

Hoe raakt dit jou als trainer? Ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Goed, ik doe een poging: virtual reality gaat gesimuleerde omgevingen bieden waar jouw training kan plaatsvinden. Virtual reality biedt ook de belofte dat je abstracte concepten – zeg team communicatie-patronen – kunt visualiseren als 3D objecten die je kunt positioneren, waar je omheen kunt bewegen en die je bijna kan aanraken. Bijna.

Het belangrijkste is om deze veranderingen niet als bedreigingen te zien, maar als een belofte. Tenslotte zijn zelfs accountants creatief genoeg geweest om hun aardverschuiving te overleven.

Met excuses aan al mijn accountant-vrienden (en zelfs een raar -familielid) voor de suggestie dat accountants niet bijzonder creatief zouden zijn. Ik weet dat sommige van jullie mazen in de wet hebben gevonden, en zelfs uitgebuit, om te helpen met de belastingaftrek.

 

 

 

Gratis checklist!

In 5 stappen meer klanten werven met je LMS / online trainingsplatform

Geef reactie
Gratis checklist!

Vul het formulier in en ontvang de gratis checklist met 5 stappen om meer klanten te werven met je online trainingsplatform!

Naam:
E-mail: *