Blog

Online Training en e-Coaching Tips

Halveer je trainingssessie

8 januari 2013 15:59 door

Vorige maand deed mijn vrouw mee aan een tweedaagse trainingssessie. Zij is business analist bij een zorgverzekaar en een deel van haar werkzaamheden bestaat uit het schrijven van requirements (zeg maar: wat moet de software kunnen). Ze heeft ook een stel collega’s met dezelfde functie. Om alle neuzen één richting uit te krijgen, stuurde de organisatie hen dus naar een training die over één specifieke analyse methode ging.

Requirements Analysis

Requirements Analyse

Nu komt het: de complete eerste dag van de training ging op aan theorie. Een hele dag lang stond de trainer daar en legde de theoretische onderbouwing van de requirements analyse uit. Nee, ik denk niet dat het onderwerp zoveel uitweiding niet behoeft. In tegendeel, een dag is waarschijnlijk maar net genoeg.

Daarentegen maak ik me er wel druk over dat een face-to-face sessie werd gebruikt voor het theoretische deel van de training.

Hier volgt wat de trainer had moeten doen, ten voordele van iedereen. Inclusief de trainer (de trainer in het bijzonder).

Zet het theoretische gedeelte online

Zet de theorie online. Daar hebben we e-learning voor.

Let wel, ik pleit er niet voor om het boek online te zetten. (Er is altijd wel een boek, nietwaar?) Maak er in plaats daarvan een interactieve ervaring van. Er zijn tal van mogelijkheden om de deelnemer te betrekken bij de theorie met behulp van een elektronische leeromgeving.

Je kunt bijvoorbeeld nog steeds zelf het theoretische gedeelte zelf presenteren als je wilt, maar dan een video gebruiken in plaats van een live presentatie. Hak de video op in onderwerpen en presenteer een adaptieve toets aan het einde van ieder onderwerp. Als de deelnemer de toets niet haalt, herhaal dan niet hetzelfde stukje video, maar biedt een andere uitleg.

Gebruik de elo om alle deelnemers een case te mailen die ze moeten oplossen (of beschrijven). En laat ze hun oplossingen op een forum in de elo zetten. Vraag ze tenslotte ook om elkaar oplossing te beoordelen.

Verdubbel je inkomen

Als de trainer die het bedrijf van mijn vrouw ingehuurd had, de theorie online had gezet, had hij zijn trainingssessie letterlijk kunnen halveren.

Maar hij had nog steeds hetzelfde bedrag kunnen factureren, want het eindresultaat is hetzelfde: verworven expertise over de theorie achter requirements analyse. Hij had met andere woorden nog steeds dezelfde waarde geboden aan de klant. En het resterende deel van de face-to-face training zou natuurlijk compleet gericht zijn op de praktijk.

Minimal Art by Keupp

Laten we simpele oplossingen zoeken

Deze aanpak heeft twee voordelen:

  1. Omdat werknemers zich de theorie thuis achter de computer kunnen eigen maken, gaat er minder werktijd verloren.
  2. De trainer kan twee keer zoveel trainingssessies houden in dezelfde tijdspanne.

Denk je eens in: omdat je dezelfde waarde biedt, kan je hetzelfde factureren. En bovendien kan je meer trainingssessies geven. e-Learning verdubbelt dus je inkomen!

Gratis checklist!

In 5 stappen meer klanten werven met je LMS / online trainingsplatform

1 reactie
Gratis checklist!

Vul het formulier in en ontvang de gratis checklist met 5 stappen om meer klanten te werven met je online trainingsplatform!

Naam:
E-mail: *