Blog

Online Training en e-Coaching Tips

e-Learning voor trainers en coaches

22 november 2012 16:04 door

Laatst had ik tijdens de lunch een gesprek met een trainer. Hij vroeg me waar ik mee bezig was en ik zei: “Iets op jouw terrein, ik ontwikkel e-learning oplossingen voor trainers en coaches.”

Tot mijn schrik zei hij toen: “Nee, wij doen geen e-learning. e-Learning gaat over leren, maar wij houden ons bezig met de overdracht van vaardigheden.”

The Boating Party Lunch

Lunch

In zijn optiek is e-learning iets voor educatieve instellingen, iets wat met studeren of leren te maken heeft. Maar in werkelijkheid is e-learning veel breder inzetbaar. Veel grote trainingsbureaus weten dat al, en veel hrm-afdelingen gebruiken e-learning ook dagelijks. Dat weten wij, omdat veel van die bedrijven klant zijn van onze e-learning diensten.

In deze blog post laat ik zien wat je kan doen met e-learning om een deel van je dagelijkse werk als trainer online uit te voeren. Dat is niet alleen leuk, maar het levert ook nog profijt op. En met profijt bedoel ik: herhaald factureren als bron van neveninkomsten.

Niet langer slepen met boeken, mappen en formulieren

Neem je altijd al je naslagmateriaal, formulieren en mappen mee naar iedere trainingsessie? En kopieer je ieder vel papier voor alle deelnemers?

Stop daarmee. Breng al je naslagwerken, formulieren en mappen onder op je website. Want je hebt natuurlijk een website, toch? Als je bezorgd bent dat iemand het steelt, gebruik dan Google Drive (was Google Docs). Heb je nog geen Google account, maak er dan één aan (als je gmail gebruikt, heb je er al één) en log in. In de menubalk helemaal bovenaan staat de optie “Drive”. Ga daar heen en upload al je documenten.

Nu kan je je documenten delen met precies de mensen die jij uitkiest. Leuk extraatje: met Google Drive kan je je documenten ook online bewerken zodat je ze actueel houdt zonder dat je ze hoeft te kopiëren, distribueren of zelfs maar te uploaden. Onthoud wel dat je de “alleen lezen” optie moet kiezen als je de documenten deelt met je trainingsdeelnemers.

Google Drive

Google Drive

O, dat delen is trouwens heel simpel in Google Drive: klik op de “delen” knop en voeg een emailadres toe. Het enige minpuntje is dat deelnemers een Google account nodig hebben om je trainingsmaterialen te kunnen zien (maar niet onmiddellijk, want je kunt ze een “delen” uitnodiging sturen aan hun gewone emailadres). Het grote voordeel is dat je alle trainingsmaterialen kunt delen voordat de trainingssessie feitelijk begint!

De echte voordelen van e-learning

Een goed e-learning platform faciliteert de distributie van naslagwerk, intake formulieren en evaluaties zelfs nog beter dan de Google Drive oplossing die we hiervoor bespraken.

Maar e-learning komt pas echt uit de verf als je het inzet voor de verbetering van transfer na training.

Het probleem van de transfer van training gaat over de volgende vraag, oorspronkelijk zo geformuleerd op hvds.nl:

Hoe bevorder je dat deelnemers in de praktijk gaan toepassen wat ze geleerd hebben?

Je kunt een e-learning omgeving gebruiken als een transfer toolkit om te stimuleren dat trainees hun nieuw verworven vaardigheden ook echt gebruiken op de werkvloer. e-Learning omgevingen staan ook wel bekend als elektronische leeromgevingen (elo’s). Een elo is eigenlijk een online computerprogramma achter een login (je hebt een gebruikersnaam en wachtwoord nodig).

Een elektronische leeromgeving maakt drie dingen mogelijk voor trainers en coaches. Drie duidelijke voordelen van een elektronische leeromgeving zijn:

  • bespaart kosten bij het beheren en verspreiden van trainingsmaterialen (boeken, mappen en formulieren)
  • verlicht je administratieve werkzaamheden (plannen van sessies, trainers toekennen aan sessies, deelnemers uitnodigen)
  • ondersteunt online trainingssessies, bestaande uit videos, assessments of trainingsactiviteiten

Het eerste voordeel hebben we al besproken en het tweede (m.b.t. administratie) is wel duidelijk. Maar hoe zit ‘t met het derde voordeel? Hoe ziet een online training er uit?

Wat is een online trainingssessie?

Een online trainingssessie kan worden gebruikt om de deelnemers van een face-to-face sessie aan elkaar voor te stellen. Laat iedere deelnemer een online profiel aanmaken met een foto, hun (relevante) interesses en vaardigheden en misschien hun zelf geformuleerde doelstellingen voor deze training. Als mensen vooraf iets van elkaar weten, leggen ze makkelijker contact met elkaar (dat geldt in het bijzonder voor introverte deelnemers).

My Nerdy Profile in Moodle

Mijn nerd-profiel in de elo Moodle

Je kan ook een case voorleggen die dan besproken wordt tijdens de feitelijke face-to-face sessie. Als je training afvinklijstjes bevat, kan je het lijstje in de elo onderbrengen en het interactief maken. Als je training evaluatieformulieren heeft, stop je het formulier in de elo en maak je het interactief. Enfin, het idee is wel duidelijk.

Nog een laatste opmerking over online trainingsessies: je kunt instructie-materiaal (denk aan video’s) ook online zetten, onmiddellijk gevolgd door tests. Je kunt zelfs adaptieve leermaterialen aanmaken, die zich aanpassen aan het niveau van de trainee.

Je hebt nu een algemeen beeld van wat een elo doet voor trainers en coaches. Dus laten we eens naar wat tips kijken voor het verbeteren van transfer van training met behulp van een elektronische leeromgeving. Daarna zijn we klaar om het onderwerp neveninkomsten weer aan te snijden, zoals beloofd in de introductie van deze blog post.

Elektronische leeromgeving als transfer toolkit

We zijn eindelijk aanbeland bij het verbeteren van transfer van training. Een aantal “traditionele” middelen daarvoor zijn:

  • Flash cards
  • Checklijstjes voor taken, bijvoorbeeld op een muismat
  • Ezelsbruggetjes op een mok

We weten nu wat een e-learning platform, ofwel een elektronische leeromgeving (elo) is. Dus we kunnen ons nu makkelijk voorstellen dat je een elo kunt gebruiken om die traditionele hulpmiddelen voor transfer online te zetten. Nou ja, niet de mok natuurlijk, maar die informatie die er op staat.

Maar waarom zouden we daar niet verder in gaan? Stel dat je een training geeft over presenteren. Als je een presentatie geeft, wordt de kwaliteit bepaald door je voorbereiding. Dus heb jij als coach een checklist en een formulier gemaakt die je trainees moeten gebruiken. Het formulier heeft een hokje voor ieder item op de checklist. De deelnemer moet het formulier invullen om te laten zien wat ze deden om het item op de lijst voor te bereiden.

Je hebt een herbruikbare, interactieve tool voor transfer gemaakt. Want de deelnemers van je trainingssessie kunnen het formulier en de checklist net zo makkelijk op de werkvloer gebruiken. Het voorbereiden van een presentatie gedurende een training en daarna op kantoor, is dezelfde reeks handelingen geworden.

Paper Form

Maar op welke manier verschilt dat dan van een papieren checklist en formulier aanbieden? Nou, daarvan weet je niet of ze ook daadwerkelijk gebruikt worden op de werkvloer. Dan zou je moeten nabellen of misschien zelfs de klant bezoeken en de medewerkers interviewen om het zeker te weten.

De elektronische leeromgeving daarentegen kan ingesteld worden om een waarschuwing uit te sturen als de transfer tool nooit gebruikt wordt. En als alles wel goed gaat en je formulieren gebruikt worden, kan je de inhoud af en toe controleren om te zien of de inhoud wel aan de standaard voldoet.

Het profijt gedeelte van  e-learning voor trainers en coaches

Als jij de resultaten van de transfer toolkit ieder moment kunt inzien, dan kan de klant dat natuurlijk ook. De klant is tevreden in de wetenschap dat de medewerkers hun nieuw verworven vaardigheden gebruiken volgens de norm. Ze zullen er ook tevreden over zijn dat jij de trainingsresultaten ook in de gaten blijft houden. Effectief stopt de training niet meer nadat de face-to-face sessies zijn afgelopen.

Alles bij elkaar voeg je als trainer zoveel waarde toe, dat je de klant maandelijks kunt factureren voor het gebruik van de elektronische leeromgeving.

Maar de klant profiteert uiteindelijk het meeste van deze situatie, omdat ze nu een duidelijke aanwijzing hebben dat hun trainingsbudget goed besteed is.

Gratis checklist!

In 5 stappen meer klanten werven met je LMS / online trainingsplatform

Geef reactie
Gratis checklist!

Vul het formulier in en ontvang de gratis checklist met 5 stappen om meer klanten te werven met je online trainingsplatform!

Naam:
E-mail: *