Blog

Online Training en e-Coaching Tips

Lean All The Way

14 mei 2015 9:00 door
Adam Baker

Foto credits: Adam Baker, published under CC

Dit is een paradox die alle lean trainers aangaat: lean trainers geven onderricht in kaizen, doorlopende verbetering, maar hoe vaak verbeteren ze hun eigen trainingsprocedures? In deze blogpost ontdek je hoe je jouw lean training doorlopend verbetert.

Hoe lang geef je al dezelfde lean training? Wanneer heb je je training voor het laatst herzien met de bedoeling die ook echt te verbeteren? Als jouw trainees je training steeds heel hoog waarderen op vergelijkingssites als springest.nl, dan is de kans vrij groot dat je dit in de afgelopen paar jaar nooit gedaan hebt: het gaat toch goed?

Maar denk eens eerlijk na over hoe eigentijds, efficiënt en effectief jouw training(-proces) nu is en kan zijn? Hoe blijf je in de voorhoede met slimme concurrenten, die willen groeien? Hoe benut je slimme mogelijkheden om te verbeteren?

Laten we wel wezen, zelfs de mensen die doorlopende verbetering onderwijzen zijn geneigd om alles bij het oude te laten.

Maar wat nou als je op een lokaal optimum bent blijven steken? Laat ik dat wat toelichten: zelfs als je op de Mont Blanc staat, heb je nog steeds niet de hoogste berg op Aarde beklommen. Natuurlijk, er schuilt een risico in het beklimmen van een nieuwe berg: je kent de weg nog niet. Misschien heb je nieuwe spullen nodig. Misschien moet je zelfs opnieuw leren klimmen.

Nou, het verbeteren van je training verloopt niet zo dramatisch. Hier is wat het behelst:

  1. Laat je trainees jouw lean training evalueren: vinden ze dat ze genoeg geleerd hebben, dat het ze geholpen heeft? Dit is het makkelijkste deel, waarbij je werkt met smile sheets en andere ‘traditionele’ middelen van trainingsevaluatie.
  2. Test of ze de theoretische delen van de training onthouden hebben en de lean-begrippen ook echt snappen. Dit kan je doen met een feitelijke test. Je kunt ze ook vragen om een mini case study op te stellen, bijvoorbeeld met betrekking tot hun eigen bedrijf. Houd in gedachten dat je dit deel van de evaluatie ook lang na de training kunt herhalen, door tests en evaluaties uit te sturen via email. Je doet dat om te zien hoe lang de theorie beklijft.
  3. Meet hoe je trainees de nieuw verworven vaardigheden en kennis toepassen op de werkvloer, meestal in hun capaciteit als lean consultants. Dit is duidelijk het moeilijkste gedeelte. Wat je kunt doen, is het volgende. Zet sommige van de tools die je besproken hebt online. Er zijn heel veel lean en six sigma tools beschikbaar op het web en in de app stores. Vind ze en integreer ze in je website. Houd bij hoe vaak ze gebruikt worden en door wie.
Ozan Hatipoglu

Foto credit: Ozan Hatipoglu, published under CC

Als jouw bedrijf grote aantallen lean consultants traint, kan je zelfs A/B testing toepassen op je training. Iedere nieuwe trainee wordt random toegekend aan ofwel de oude training A, ofwel de verbeterde training B. Volg de trainees gedurende een langere periode om te zien welke training uiteindelijk het meest effectief is. Dit is de enige zekere manier om te meten of de nieuwe training ook echt een verbetering is ten opzichte van de oude.

Kortom, blijf je training verbeteren op basis van doorlopende metingen. Dat is lean all the way.

Gratis checklist!

In 5 stappen meer klanten werven met je LMS / online trainingsplatform

Geef reactie
Gratis checklist!

Vul het formulier in en ontvang de gratis checklist met 5 stappen om meer klanten te werven met je online trainingsplatform!

Naam:
E-mail: *