Blog

Online Training en e-Coaching Tips

Een tablet voor trainers

17 juli 2014 22:24 door

P_500-e1404330711905-300x171Trainers zijn veel onderweg. Als je lichtvoetig wilt reizen, overweeg dan om je notebook / laptop te vervangen door een tablet. Een tablet is kleiner, lichter en de batterij gaat langer mee. Je kunt er ook een projector of beamer mee bedienen zonder dat je vastgeplakt zit aan je laptop. Met ander woorden: je kunt gewoon door de trainingsruimte heen wandelen met de tablet in je hand, terwijl je de inhoud afspeelt op een groot scherm.

Dit zijn de vereisten van een ideale tablet voor trainers.

  1. Nummer één is de ‘afspeeltijd’ van de batterij. Je wilt niet dat je tablet halverwege de dag uitvalt omdat de batterij volledig leeg is.
  2. De schermgrootte moet tenminste 9.7 inch zijn. Als je een kleinere maat neemt, kan je net zo goed een smartphone gebruiken. Aan de andere kant wil je niet dat-ie heel veel groter is – anders kan je er niet meer mee door de trainingsruimte lopen (geldt natuurlijk alleen als je training zich in een lokaal afspeelt). Hier is een video van een leraar die door de klas heen loopt terwijl hij een tablet gebruikt.
  3. USB poorten. Je wilt je tablet kunnen aansluiten op randapparatuur (printers, monitoren, etc.).
  4. Makkelijk toegankelijk bestandsbeheersysteem. Als je een video hebt of zware Powerpoint slides, dan wil je niet alle bestanden te hoeven uploaden via Dropbox. Je wilt je tablet kunnen aansluiten op je pc in je kantoor (waar je de presentatie voorbereid hebt) en dan simpelweg de bestanden naar de juiste plek kopiëren. Deze vereiste houdt in dat we geen Apple (iOS-gebaseerde) apparaten kunnen gebruiken.
  5. Bluetooth support. Je moet je telefoon met je tablet kunnen verbinding via Bluetooth zodat je via je telefoon op internet kan met je tablet. Bluetooth zorgt ook voor de draadloze verbinding met de projector, beamer of breedbeeldscherm in je trainingsruimte.

Net als gewone PCs hebben tablets ook een besturingssysteem (OS, voor Operating System). De meeste PCs draaien onder Windows, Apple heeft OS X. Voor tablet-computers zijn er drie belangrijke besturingssystemen: Windows (een speciale variant ervan), iOS (op iPads, van Apple) en Android (van Google). En net als bij gewone computers zijn er ook programma’s voor tablets alleen worden ze meestal “apps”.

Omdat de Windows apps nog steeds niet kunnen tippen aan de de Android apps (we hebben het natuurlijk alleen over tablets), laat ik alle Windows-gebaseerde tablets buiten beschouwing (en de Apple iPads om bovengenoemde reden). Ik richt me dus uitsluitend op Android apparaten.

Markt in juli 2014

Ik heb een klein markt-onderzoekje verricht in juli 2014 en op basis daarvan heb ik het volgende lijstje samengesteld van tablets die aan onze vereisten voldoen.

  • Acer ICONIA A3-A10-L662: 11 batterij uren; € 190
  • Acer Iconia Tab A510: 15 batterij uren; € 280
  • Asus Transformer Pad Infinity TF300TG: 14 batterij uren; € 220
  • Asus Transformer Pad TF701: 13 batterij uren; € 260
  • Lenovo Yoga Tablet 10: 18 batterij uren; € 180
  • Sony Xperia Tablet S: 12 batterij uren; € 215
  • Toshiba Excite 10 SE: 12 batterij uren;  € 260

(Dit zijn geen winkelprijzen, maar indicaties, exclusief btw).

De prijsverschillen zijn gebaseerd op functies en eigenschappen als werkgeheugen (ram) en opslaggeheugen, type microprocessor en alle andere gebruikelijke dingen voor computers in het algemeen.

Niet alle reviews van de vermelde tablets waren positief. Er waren bijvoorbeeld redelijk wat reviews behoorlijk negatief over de Lenovo Yoga tablet, in het bijzonder over de meegeleverde software en de aanpassingen aan het besturingssysteem (Android, in dit geval). Ik heb het model in een winkel kort gebruikt en ik kon er niks verkeerds aan ontdekken. Maar goed, ik heb ‘m natuurlijk niet zo intensief gebruikt als de reviewers naar ik aanneem gedaan hebben.

De winnaar is…

THHcmr6esLf2Izu0_500-300x300Ik heb de Asus Transformer TF300TG een paar uur heel intensief gebruikt en ik was erg gecharmeerd van het los te koppelen toetsenbord dat er bij geleverd wordt. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een echt toetsenbord boven de scherm-gebaseerde toetsenbordjes zoals die door Apples iOS geïntroduceerd zijn. Aan de andere kant wil ik tijdens het lezen of internetten geen overbodig toetsenbord meezeulen. Een los te koppelen toetsenbord is voor mij dus de ideale oplossing.

De Asus Transformer TF300TG is waarschijnlijk de perfecte keuze voor heel veel mensen, maar ik wilde iets meer kracht. Dus uiteindelijk heb ik gekozen voor de iets duurdere Asus Transformer Pad TF701, en daarmee een beetje van de batterij-afspeeltijd ingeruild voor wat betere prestaties.

Ik heb tot voor kort altijd de originele iPad gebruikt (het apparaat dat de hele markt voor tablets gecreëerd heeft). En ik moet zeggen dat het me een tijdje kostte om gewend te raken aan het Android platform (het besturingssysteem waar de uitverkozen Asus Transformer tablet op draait). Als je Android ook nog niet kent, dan raad ik je aan om eens rond te kijken in het “Settings” menu (dat waarschijnlijk gewoon “Instellingen” heeft op Nederlandstalige versies). Hier kan je je notificatie-opties aanpassen. Zo voorkom je dat je presentatie verstoord wordt door een gong of een boodschap die over je scherm flitst.

Bronnen

http://tablets.findthebest.com/saved_search/Tablets-With-Longest-Battery-Life

Pas wel op: deze site laat een paar heel onrealistische getallen zien, zoals een afspeeltijd van 1240 uur. Dit is natuurlijk compleet fout, de getallen beginnen realistisch te worden vanaf 18 uur en lager.

http://www.tabletpccomparison.net/battery-life/large-autonomy

Geen foute getallen, maar ook geen mogelijkheid om op meerdere functies tegelijk te selecteren.

 

Gratis checklist!

In 5 stappen meer klanten werven met je LMS / online trainingsplatform

Geef reactie
Gratis checklist!

Vul het formulier in en ontvang de gratis checklist met 5 stappen om meer klanten te werven met je online trainingsplatform!

Naam:
E-mail: *