Blog

Online Training en e-Coaching Tips

Moeiteloos winstgevende markten vinden in de trainingssector

1 juni 2014 10:02 door

Hoe vind je een markt in de trainingssector met weinig concurrentie en hoge winstmarges? Als je beginnende trainer bent, is dat een belangrijke vraag. Maar ook als gevestigde trainer wil je misschien meer winstgevende markten betreden. In beide gevallen ben je op zoek naar niches, specialistische onderdelen van de trainingsmarkt, die niet voldoende bediend worden.

Om deze winstgevende niches te ontdekken, moet je marktonderzoek doen. Maar niet het soort waarbij je consumenten in panels jouw nieuwe yoghurtijs voorschotelt. In plaats daarvan gaan we een aantal relatief goedkope instrumenten bekijken die in de afgelopen jaren beschikbaar zijn gekomen.

Maar eerst moeten we het hebben over jouw passies en vaardigheden. Niet alle winstgevende niches die je dadelijk zult ontdekken zijn geschikt. Sommige zijn heel saai, bij andere moet je werken met mensen die je niet mag. Zelfs als die niches heel winstgevend zijn, zijn ze misschien toch niet geschikt voor jou. Het is heel onwaarschijnlijk dat je succesvol zult zijn in een markt waar je werk moet doen dat je echt verafschuwt.

Jouw passies en vaardigheden in kaart brengen

Om de niches te vinden die bij jou passen, maak je een lijst met je vaardigheden en passies. Het verschil tussen een passie en een vaardigheid laat zich illustreren aan de hand van vliegtuigspotters. Een vliegtuigspotters passie is natuurlijk vliegtuigen. Maar tot diens vaardigheden behoort waarschijnlijk niet het besturen van een vliegtuigen (anders zouden ze dat wel doen).

Een handige tool om een lijst van je passies en vaardigheden op te stellen, is MindMup, een online mind mapper waarmee je jouw mind maps op Google Drive kunt opslaan. Hier als voorbeeld mijn mind map.

mindmap-onno

Stel nu, gebruik makend van jouw vaardigheden en passies, een lijst op van geschikte niches in de trainingsmarkt. Maak je niet druk om winstgevendheid of concurrentie, dat is iets waar we het dadelijk over zullen hebben.

Hier de lijst die ik als voorbeeld heb opgesteld.

niche-research

Genereer zoekwoorden om niches te ontdekken

We hebben nu een korte lijst met interessante niches waar je jouw passies en vaardigheden kan toepassen. Om de lijst uit te breiden, ga je in Google op zoek naar aanverwante niches, gebaseerd op de zoekwoorden.

google-onboarding

Tik gewoon het zoekwoord in en je ziet dat Google automatisch een lijst van aanverwante zoekwoorden toont (andere zoekmachines doen tegenwoordig ongeveer hetzelfde).

Dit is een goed begin, maar Google biedt ook een veel uitgebreidere tool: de Keyword Planner. Meld je aan voor Google Adwords om de Keyword Planner te kunnen gebruiken. (Het zou kunnen dat je een credit card moet opgeven, maar het gebruik van de Keyword Planner is gratis).

AdwordsStart

Als je eenmaal ingelogd bent in Adwords, ga dan naar de menu-optie Tools en selecteer Keyword Planner. Kies vervolgens Search for new keyword: 

search-for-new-keyword

Voer je zoekwoord in, negeer alle andere opties en klik op de Get ideas knop.

get-ideas

De Keyword Planner laat je vervolgens een aantal gerelateerde zoekwoorden zien, met heel handig de concurrentie onder de adverteerders erbij.

keywords-listtargetingAls we het hier over concurrentie hebben, dan gaat het specifiek over Googles Adwords advertenties: de reclameberichtjes die Google naast de zoekresultaten toont op hun reguliere zoek-website. Als je zelf Adwords advertenties wilt plaatsen gebaseerd op zoekwoorden, dan zou je een niche uit moeten zoeken waarbij de concurrentie (competition in de Keyword Planner) niet high is, maar medium of liever low.

Er is nog iets wat je moet weten over de Keyword Planner. Tenzij je jouw training op een locatie-onafhankelijke manier verkoopt, bijvoorbeeld als Engelstalige online training, zou je je zoekwoordenlijst moeten inperken tot Nederland of België, of zelfs jouw regio of woonplaats. Klik daartoe in de linkerkolom op All locations onder Targeting om bijvoorbeeld je woonplaats in te voeren.

Als je daarmee klaar bent, haalt Google een nieuwe lijst op met lagere aantallen (omdat je niet langer wereldwijd zoekt). Als het zoekvolume voor jouw niche hoog is en de concurrentie laag (low), dan moet je er natuurlijk voor gaan!

Geavanceerde Concurrentie-analyse

Zoals ik al eerder zei, is de concurrentie-analyse van Googles Keyword Planner beperkt tot het advertentie-aanbod: gegeven een verzameling zoekwoorden, hoeveel adverteerders zijn er dan en betalen ze per advertentie? Hoewel dat interessante informatie is, wil je waarschijnlijk ook nog verder kijken.

Hier demonstreer ik een tool waarmee je de concurrentie op het web kunt analyseren, of meer specifiek hoe hoog ze scoren in zoekmachines zoals Google. Dit wordt SEO competition genoemd (Search Engine Optimization, ofwel zoekmachine-optimalisatie). SEO competition analyse probeert te achterhalen hoe moeilijk het is om op de eerste pagina in Google te komen. Dus, als de SEO concurrentie laag is, dan heb je een goede kans om de eerste pagina in Google te halen met de zoekwoorden van jouw niche.

Het idee achter concurrentie-analyse gebaseerd op SEO competition is dat iedereen tegenwoordig op het web aanwezig is. Als je een aantal gerelateerde zoekwoorden vindt met een lage SEO competition, dan betekent dat waarschijnlijk dat er ook weinig concurrentie is in de ‘echte wereld’. En zelfs als die aanname niet klopt, heb je nog altijd een goedkoop marketingkanaal gevonden dat onderbenut wordt door de concurrentie – wat jou in staat stelt om de niche goedkoper te bereiken dan de concurrentie.

SEO Competition Analyse Tools

In principe zou je alle gegevens die je nodig hebt kunnen ophalen via Google. Maar er zijn een aantal tools die je leven makkelijker maken door je veel tijd te besparen. Ik heb twee van zulke tools geprobeerd: Jaaxy en Market Samurai. Van Jaaxy vond ik dat het… weinig mogelijkheden biedt.

RelatedKeywords

 

Als je bijvoorbeeld zoekt naar gerelateerde zoekwoorden dan komt Jaaxy met een mooi opgemaakte tabel die de zoekwoorden afbeeldt, de maandelijkse zoekvolumes en de concurrentie, maar de kolommen in de tabel kunnen niet gesorteerd worden. En de proef-versie is beperkt tot slechts 30 zoekopdrachten en zelfs dan worden je nog aanvullende beperkingen opgelegd.

Market Samurai is een veel betere SEO competition analyse tool. De proef-versie doet het volledig en biedt echte meerwaarde. Het enige nadeel is dat je je Adword accountgegevens moet invoeren – dat is meestal je Gmail account. Op de achtergrond gebruikt Market Samurai dus Adword-gegevens om z’n analyses uit te voeren.

Omdat Market Samurai zoveel beter is dan de andere tools (die ik ken), voeg ik hier een kort tutorial in over Market Samurai. Als je betere tools kent, laat het me dan alsjeblieft weten in de commentaren.

Market Samurai

Market Samurai is een tool waarmee je SEO competition analyseert. Je kunt Market Samura gebruiken om een niche te vinden in de trainingsmarkt waar de vraag groot is en het aanbod gering. Er is een goeie video-inleiding, maar zelfs daarmee kan het gebruik van de tool voor de eerste nog steeds verwarrend zijn. Hier volgen de belangrijkste stappen.

Genereer zoekwoorden

Je begint met het invoeren van je belangrijkste zoekwoord en dan genereer je aanvullende, verwante zoekwoorden. Klik op de Generate Keywords knop om dat te doen.

generate_keywords_onboarding

 

Als Market Samurai eenmaal een aantal gerelateerde zoekwoorden heeft opgehaald, kan je die analyseren door op de Keyword Analysis knop de klikken.

keyword-analysis-onboarding

Op dit moment zijn maar een paar cijfers interessant:

  • Total Searches – Hoeveel personen hebben dit zoekwoord iedere dag gebruikt, gemiddeld?
  • SEO Traffic (SEOT) – Het maximum aantal potentiële dagelijkse bezoeken dat een website met een nummer 1 notering potentieel kan bereiken.
  • De gemiddelde prijs per click-through (doorklikken op een advertentie) in Google Adwords (AWCPC).

Door de vinkjes te gebruiken, kan je alle andere kolommen uitschakelen.

Wat hebben we net geleerd van deze analyse? Nou, het zoekwoord onboarding is veelbelovend omdat iedere dag behoorlijk wat mensen er naar zoeken, wereldwijd. Aan de andere kant is het adverteren via Adwords heel erg duur: $8 per bezoek via de advertentie. Da’s potentieel $2000 per dag (250 SEOT x $8). Dat valt niet binnen ons budget, dus we moeten te weten komen of we de eerste pagina van Google kunnen halen als er gezocht wordt op de term onboarding want dan hebben we geen advertenties nodig.

SEO Competition Analyse

Kies het SEO Competition menu item om uit te vinden hoe andere sites scoren op de term onboarding.

seo-competitition-onboarding

Je krijgt nu een grote tabel met informatie te zien. Vink alle kolommen uit met de vinkjes Off Page en On Page. Selecteer vervolgens deze kolommen:

  • PR: PageRank – hoe stevig is de positie van de website in Googles zoekresultaten? Wordt bepaald door het aantal en de kwaliteit van de inkomende links.
  • BLP: Page Backlinks – het totale aantal links dat naar deze pagina verwijst.
  • YAH: Yahoo Directory – is de site opgenomen in de Yahoo Directory? (Dit is nog steeds belangrijk in de VS, maar minder daarbuiten.)
  • Title: is het zoekwoord opgenomen in de titel van de site?
  • URL: is het zoekwoord opgenomen in de URL?

Bij elkaar geven deze cijfers een goed beeld van hoe makkelijk (of moeilijk) het zal zijn om de top 10 binnen te dringen met jouw website, voor het geselecteerde zoekwoord. Als je hier veel geel en rood ziet, dan kan je beter op zoek gaan naar een ander zoekwoord om jouw niche te vinden.

Tip: vergelijk de concurrentie-analyse van een nieuwe niche (verzameling zoekwoorden) met een markt die je al heel goed kent. Zo weet ik bijvoorbeeld (uit ervaring) dat de e-learning markt heel concurrerend is – zowel in de ‘echte wereld’, in de Adword omgeving, als in Googles index. Als je dus het zoekwoord e-learning (of liever het zoekwoord van de concurrerende markt die jij kent) in Market Samurai’s SEO competition stopt, krijg je een gevoel voor wat het geel en rood echt betekent.

Keuze van de trainingsniche

Samenvattend moet je dus het volgende doen om een winstgevende trainingsniche te ontdekken:

  1. Inventariseer wat jouw passies en vaardigheden zijn;
  2. Trek die door naar potentiële niches in de trainingsmarkt, waarbij je gerelateerde zoekwoorden gebruikt om nog meer niches te vinden;
  3. Identificeer zoekwoordverzamelingen met een laag aanbod en een hoge vraag met behulp van SEO competition tools.

Als je eenmaal een geweldige niche gevonden hebt, begint het echte werk pas. Praat met potentiële klanten in de niche markt. Breng een website in de lucht rondom deze zoekwoorden, specialiseer je in de niche, leer nieuwe vaardigheden indien noodzakelijk. Veel geluk en plezier!

Gratis checklist!

In 5 stappen meer klanten werven met je LMS / online trainingsplatform

Geef reactie
Gratis checklist!

Vul het formulier in en ontvang de gratis checklist met 5 stappen om meer klanten te werven met je online trainingsplatform!

Naam:
E-mail: *