Blog

Online Training en e-Coaching Tips

Trainingsmateriaal van anderen gebruiken

1 april 2013 17:40 door

In no time een trainingsprogramma samenstellen? Koop de trainingsmaterialen dan gewoon in en bied ze aan in trainingen binnen je eigen elektronische leeromgeving.

package

Een scorm-pakket is een container die het makkelijk maakt om online trainingsmateriaal te delen

Iedere moderne elektronische leeromgeving (elo) ondersteunt de universele standaard voor het uitwisselen van online trainingsmateriaal: SCORM. Scorm staat voor Shareable Content Object Reference Model, maar dat mag je meteen weer vergeten (doe ik ook altijd). Wat echt belangrijk is aan scorm, is dat je er een online trainingsblok mee kunt maken, dat kunt verpakken in een scorm zip en exporteren naar een andere elo. Het omgekeerde kan natuurlijk ook: je kunt het scorm-pakket van iemand anders importeren.

Maar wat houdt dat in, trainingsblok, scorm-pakket? De meeste scorm-pakketten die ik tot dusverre ben tegengekomen, bestaan uit vijftien, dertig, of 120 minuten durende sessies over een specifiek onderwerp. De deelnemer logt in op je elo, opent het scorm-pakket (net als bij iedere online trainingsactiviteit door op een link of knop te klikken), voltooit wat er in het pakket zit en ontvangt een score (of tenminste een “voltooid”-vinkje).

Als de gebruiker eenmaal op de link van de scorm-eenheid geklikt heeft, neemt de scorm player het over. De scorm player is de software in de elo die het scorm-pakket “leest” en “afspeelt”. Op de achtergrond presenteert de scorm player het materiaal, evalueert eventuele antwoorden die de deelnemer moet invoeren en berekent de eindscore (als die er is). De score wordt verstuurd naar de elo die deze vervolgens opslaat samen met de naam van de gebruiker voor toekomstig gebruik (bijvoorbeeld om de score toegankelijk te maken in een cijferlijst).

Hoe verschilt dit van het gebruik van een online trainingsactiviteit die door de elo zelf wordt aangeboden (bijvoorbeeld een quiz of een toets)? Eigenlijk is er geen verschil, totdat je de activiteit zou willen exporteren naar een andere trainingsomgeving. Ik zei net dat je kunt vergeten waar scorm voor staat, maar één ding is wel belangrijk: “shareable” – makkelijk te delen. Een scorm-pakket kan worden gedeeld met andere elektronische leeromgevingen die de standaard ondersteunen (en dat zijn er een hoop).

Praktische wenk bij het gebruik van scorm

Je elo zou al een scorm player moeten bevatten, maar mijn advies is om er nog één te gaan gebruiken. Op die manier kan je bij problemen altijd controleren of het aan de instellingen van je elo ligt, of aan het specifieke scorm-pakket. Als er een probleem is, probeer dan om het scorm-pakket in je standalone scorm player af te spelen. Als het probleem zich nog steeds voordoet, weet je dat het niet aan de instellingen van je elo ligt.

SCORM trainingen downloaden

En waar vind je die scorm trainingen nou? Hier zijn wat marktplaats-achtige websites waar je niet alleen scorm pakketten kunt downloaden, maar vaak ook je eigen trainingsmateriaal kunt aanbieden.

 

Gratis checklist!

In 5 stappen meer klanten werven met je LMS / online trainingsplatform

Geef reactie
Gratis checklist!

Vul het formulier in en ontvang de gratis checklist met 5 stappen om meer klanten te werven met je online trainingsplatform!

Naam:
E-mail: *